Hjalmar, kalastaja – maanviljelijä

Kalastaja HjalmariHjalmar Blomqvist, syntynyt 1899, oli vanhan ajan ihme toisin sanoen kuin keksijä, tuhattaikuri, joka ratkaisi kaikki ongelmat tehokkaasti, käytännöllisesti ja nopeasti. Liioittelematta voi sanoa että Hjalmarilla, myös Jammuksi tai Jampuksi kutsuttu, oli kädentaitoja joka sormessa. Hän osasi aina oikaista. Hänen silmänsä kertoivat ja hänen kätensä kuvasivat, miten asiat piti hoitaa. Aikanaan hän yksin korjasi Härkäpään kylämyllyn akselin ja siivet. Kun ne myöhemmin piti korjata, tarvittiin sekä nosturi ja muita teknisiä apuja paikalle. Hjalmar harvoin pyysi apua.

Hjalmar oli kirvesmies, muurari, kalastaja, taloja venerakentaja, maanviljelijä jne. Löytyiköhän mitään mitä ei Hjalmar osannut hoitaa kuntoon. Hän rakensi mm. muuntajia tiilistä; yksi niistä on vielä hjalmar ja hevonentallessa Tyysterintien laidassa. Tiilet hän valmisti tietysti itse. Aikanaan Hjalmar rahtasi kalaa Helsinkiin kalasumpissaan.

Hjalmar oli iloinen ja ulospäin suuntautuva. Hän osasi lukemattomia juttuja ja lauluja. Hjalmar oli avoin ja humoristinen ja miltein aina pilke silmäkulmassa. Hjalmarin kaivot eivät koskaan ehtyneet.

Hjalmar tunsi kaikki ja kaikki tunsivat Hjalmarin.

 

hjalmar_02hjalmar_01hjalmar_04hjalmar_03