Sommartorget

torikuva5_suoristatorikuva

 

 

 

 

 

torikuva4Sarfsalö sommartorg finns inte bara för sarfsalöborna. Dit kommer försäljare och besökare från när och fjärran. En finlandssvensk radioröst sa det som så många är ense om: Det går inte att tänka sig en sommar utan att besöka Sarfsalö sommartorg.

Ta det som idag är på allas läppar, närmaten. På Sarfsalö torg har den varit där från början, för här kan man beroende på säsongen inhandla nästan vad som helst: Nypotatis, fisk i olika former, jordgubbar, rotfrukt, honung, hantverk, bakverk, karameller, lokalt förankrade böcker och vykort, lopptorgsfynd Eller torggästerna kan helt enkelt slå sig ner på en kopp kaffe vid bänkarna runt planteringarna på planen eller under det nybyggda inbjudande regntaket – ifall det mot förmodan skulle regna…

torikuva2För barnen finns saft. Mumsa på något av bakverken eller hug in på en ägg- och sillare. Lyssna till dragspelets lockande ton, le åt lyriska utbrott över plättar, jordgubbssylt och vispgrädde. Rulla till sist in en genuin vårrulle eller två. Så har du fått en basnäring som håller ända till bastukorven på kvällen.

Torget arrangeras varje sommarlördag kl. 10-12 på Byagården, och längs med året ordnas olika evenemang i eller utanför byggnaderna. Det ena jippot avlöser det andra, traditioner bevaras och nya skapas. Allsång med musik, ’närsångskören’ Blokomblaanda, veteranbilar, antikrådgivning. Och det verkliga dragplåstret, midsommartorget, undantagsvis på fredagen, med många hundra besökare när midsommarstången reses kl. 12.

torikuva3Torget är den centrala samlingsplatsen för denna del av skärgården, halvvägs in på holmen i Härpe, med möjlighet att angöra båten. Handeln på torget är inte avsedd för återförsäljning av affärskedjornas och massproducenternas varor. Försäljarna skall gärna ha lokal anknytning och Byarådet som administrerar torget önskar att det som saluförs är av värde för invånarna och nyttigt på en balanserad konkurrens.

 

Den som är intresserad av att ställa upp kan kontakta Pernilla Kronvall, pernilla.kronvall@gmail.com